top of page

Robbanástűrő tűzgátló ajtó

 

A robbanástűrő tűzgátló ajtókat úgy tervezik, hogy ellenálljanak a robbanások által keltett ütéseknek, valamint nyomásnak. Ezen ajtók kritikus célt szolgálnak azokban a létesítményekben, ahol fennáll a potenciális robbanásveszély, például ipari üzemekben, katonai létesítményekben, vegyszertároló létesítményekben vagy bármely olyan környezetben, ahol veszélyes anyagokat kezelnek.

Angol megfelelőjéből (blast-proof door) robbanásbiztos ajtónak fordítanánk, azonban a kapus szakzsargonban a robbanásbiztos kifejezést a szikramentes kialakításra értjük úgy a mechanikai elemek- mint elektromos berendezések vonatkozásában. Ezért robbanástűrő tűzgátló ajtó a helyes megnevezése. A robbanásnak kitett nyílászárók esetében azok robbanásnak ellenálló karakterisztikával rendelkeznek adott légnyomás szintig, azt elviselik, illetve akár a nyílászáró tönkrementele árán is biztosítják, hogy további személyi-, vagy anyagi kár nem keletkezik a körülhatárolt területen túl. Fentiek miatt helyesebb talán a robbanástűrő jelzővel illetni ezen berendezéseket. Egész Európában nagyon kevesen foglalkoznak e területtel, roppant összetett és nagy szakmai felkészültséget igénylő feladat. Olyan diszciplina mellyel csak kevesek rendelkeznek. Aki ezen a területen már most tapasztaltot gyűjt, hasonlóan lépéselőnyben lesz versenytársaihoz képest, mint a forradalmi önvezető autózás úttörői.

Korábban üzemszerű, vagy tervezett robbantásokkal járó folyamatokat nyitott mezőn végezték, ahol nem merült fel igény a felszabaduló légnyomás, repeszképződés oly jellegű korlátozására, mely manapság elengedhetetlen, mivel ezen procedúrák beköltöztek a gyártóközpontokba. Elsősorban a kutatás-fejlesztés, teszt-fázisok végrehajtó laborjai igénylik robbanástűrő nyíláslezárásokat: tipikusan ilyen feltörekvő terület az akkumulátor-technológia, vagy számos olyan veszélyes üzemi tevékenység, melyek kimenetele megjósolhatatlan és elővigyázatossági intézkedésként esszenciális az alkalmazásuk.
Elsősorban az akkumulátorok rohamos kapacitásbővülése korábban sosem gondolt igényeket támasztott velünk szemben, így olyan termékek fejlesztését, tervezesét, gyártását és beépítését végeztük már el, melyek túlzás nélkül egyedülállóak európai piacszerte.
 
Néhány meghökkentő számadat egy szerkezeten belül:
3000x3300 mm nyílásméretű,
kétszárnyú kivitelű ajtó, amely
robbanáskor felépülő 1.5 bar légnyomás elviselésére képes minősített módon
 
Ahol robbanás van, ott tűz is. A fenti karakterisztikát kiegészítettük EI60 tűzgátlási képességgel is. Így robbanástűrő tűzgátló ajtó berendezéseink valóban megfelelnek az őket illető megnevezésnek.

További információért keressen minket bizalommal!

bottom of page