top of page
ovohely_karbantartas.jpg

Óvóhely karbantartás

Országosan nincs nyilvánosan hozzáférhető adat óvóhelyek pontos számáról, azonban a Hadmérnök folyóirat egy korábbi számából (http://hadmernok.hu/2010_1_morocza_pellerdi.pdf) tudjuk, hogy a fővárost tekintve a metróval együtt körülbelül 715.000 férőhelyet tartanak nyilván, több mint 3.300 életvédelmi létesítményt. Ezeknek nagy része azonban csupán romteher ellen véd, illetve kérdéses, hogy megfelelnek-e a szakszerű óvóhely karbantartás előírt szabályainak. Ugyanis csak ebben az esetben maradhatnak hivatalosan is elismert óvóhelyként nyilvántartva.

Az óvóhelyek állapotromlás, illetve a 22/1992. (XII. 29.) KTM rendelet szerinti fenntartása érdekében rendszeres karbantartásra szorulnak, annak hiányában idővel hivatalosan funkciójukat veszthetik. Különösen vonatkozik ez azon óvóhelyekre, melyek nem csupán romteher ellen hivatottak védeni. Ez olvasható a fent említett rendelet alábbi kivonatában:

 

22/1992. (XII. 29.) KTM rendelet az életvédelmi létesítmények létesítéséről, fenntartásáról és békeidőszaki hasznosításáról

5. § (1) Az óvóhely rendeltetésétől eltérő célra csak ideiglenes jelleggel és csak az e rendeletben meghatározott feltételek szerint hasznosítható (használható, adható bérbe) azzal a további feltétellel, hogy szükség esetén 24 órán belül helyreállítható legyen az óvóhely rendeltetésének megfelelő használat, továbbá az ideiglenes hasznosítás ne rongálja vagy veszélyeztesse az óvóhely védőképességét és állagát.

Melléklet a 22/1992. (XII. 29.) KTM rendelethez

Óvóhelyek karbantartása

4. Fém- és faszerkezetek (nyílászárók, csövek, gépi berendezések, víztartályok, tartószerkezetek, szerelvények, vezetékek, kábelek stb.) szükség szerinti - de legalább ötévenkénti - teljes (tartályok esetén külső, belső) felületkezelése, mázolása.

6. Gépészeti (levegőellátó-, fűtő-, vízellátó-, csatornázási- és tartalék áramellátó rendszerek, azok tartozékai, szerelvényei és berendezési tárgyai stb.) mindenkori hibátlan működőképességének biztosítása, ideértve a gépek szükséges mértékű „kis” és „nagy” javítását is.

7. A 6. pontban írt berendezések működőképességének legalább havonta egy alkalommal történő ellenőrző működtetése, és ennek külön ezen célra felfektetett „Gépnapló”-ban történő rögzítése.

8. Az óvóhely gáztömörségének biztosítása. Kétévenkénti - a polgári védelmi parancsnokság megbízottjának jelenlétében történő - gáztömörségi bevizsgálás, ennek jegyzőkönyvi rögzítése.

9. Az óvóhelyre vonatkozóan a helyszínen rendelkezni kell

a) az óvóhely használatát ellenőrző szervek megállapításainak rögzítését szolgáló, 2 példányos (indigós vagy átírós), számozott oldalszámú, hitelesített „Ellenőrzési Napló”-val és a 7. pontban szereplő „Gépnapló”-val, valamint az 5. és 8. pont szerint jegyzőkönyvekkel;

 

Fenti kivonat alapján kimondható, hogy az óvóhely karbantartás rendkívül fontos része a nyílászárók ellenőrzése, szükség esetén szervizelése. Vajon ezeket minden esetben szakszerűen, illetve időben elvégeztetik?

Amennyiben kérdés merül fel az óvóhely karbantartás témájával kapcsolatban, azon belül is a nyílászárók témájában, vegye fel a kapcsolatot a GATE Engineering szakembereivel, akik pontos felmérés keretein belül tájékoztatják a berendezések állapotáról, valamint javasolják az esetleges szervizt. Ez egy lépés, mellyel hozzájárulhat, hogy az óvóhely hivatalosan is óvóhely maradhasson.

bottom of page