top of page

Hanggátló kapu

A hanggátló kapu, illetve hangszigetelt ipari kapu speciális kapu, amelyet arra terveztek, hogy csökkentsék vagy blokkolják a hangátvitelt a különböző területek között, különösen olyan ipari környezetben, ahol a zajszabályozás kulcsfontosságú. Ezek a kapuk olyan anyagokból készültek, amelyek elnyelik, csillapítják vagy blokkolják a hanghullámokat, segítve a csendesebb és szabályozottabb környezet kialakítását. A hangszigetelt ipari kapu elsődleges célja, hogy minimálisra csökkentse a zajhatást a dolgozókra, a közeli közösségekre vagy más érzékeny területekre.

Talán nincsen semmi, amiről ennyire kevés, vagy téves elképzelésünk lenne, mint az akusztika. Árnyékolás, hőtechnikai összefüggések, mind-mind könnyebben érthető terület, de ha erre a kényes területre lépünk, meglepően tapasztalatlannak bizonyulunk.
Meglepődve tapasztaljuk, hogy a méregdrága high-end hifi rendszerek otthon nem szólnak úgy, mint a vásárláskor meghallgatott térben, azért, mert nem vagyunk tisztában a hang terjedésével, jellemzőivel, a jelenség összetettségével.


Amikor hanggátló kapu (léghanggátló kapu) tervezésére, gyártására és szállítására kapunk felkérést, az minden esetben egyedi méretezést igényel. Nincs két egyforma kapunk, még azonos hanggátlási csillapítási igények esetén sem, hiszen más a beépítési környezet, a hangforrás iránya, a csillapítani kívánt frekvenciatartomány. Némely gyártó kínál sorozatgyártott hanggátló ajtókat és kapukat, majd az apróbetűs részben jelzik, hogy a feltüntetett léghanggátlási érték laboratóriumi mért adat, elsősorban a töltetre vonatkozik és nem veszi figyelembe a beépítési környezetet. Értsd: ennél lényegesen rosszabb értékek adódnak telepítés után a beépítési veszteségek miatt.


A hanggátló kapu illetve nyíláslezárás nem értelmezhető önmagában, azt komplexen, az épülettel, beépítési környezettel egyetemben szükséges vizsgálni és tervezni a kezdetektől fogva. Levegő-bontó üzem, filmstudiók léghanggátló nyíláslezárására szállítottunk már professzionális megoldásokat.

További információért keressen minket bizalommal!

bottom of page