top of page

Automatizált rakodástechnika? - Nem is olyan elképzelhetetlen


Hang vezérelt, okos eszközök? Okos otthonok, irodák? Napenergia, földenergia? Ja, igen, már lassan a múlté, hiszen már hosszú évek óta megjelentek ezek a technológiák, melyek egyre gyorsabb iramban szivárognak be mindennapi életünkbe. Ahogyan a dizájnos elektromos járművek is a városi közlekedésbe. Nincs olyan nap, hogy ne látnánk az utcán minimum 8-10 zöld rendszámos autót egy órás út során. Egy lépéssel tovább már automatizált járműveket találunk, melyek a forgalmas nagyvárosi utakat róják. Ilyen például a Las Vegas városában, majdnem 1 km körön közlekedő, francia vállalkozások által fejlesztett, üzemeltetett automatizált busz, mely többnyire biztonságosan közlekedik, valamint pontosan parkol. De természetesen hibák még ott is előfordulnak. Ez esetben a tesztüzem során a modern, automatizált busz nem kalkulálta bele előre programozott útvonalába az elé szabálytalanul kihajtó, ember által vezetett tehergépjárművet.

Ahogy a közlekedésben a személygépjárművek, valamint tömegközlekedés területén, úgy a tehergépjárművek háza táján is innovatív megoldások várhatók az önvezető kamionok megjelenésével.

A fenti technológiák fejlődésével, bevezetésével a rakodástechnika is lassan automatizálás felé fordul, hiszen ha a jármű biztonságosan tud haladni úton, akkor dokkolni is tudnia kell majd anélkül, hogy összetörné a rakodástechnika eszközeit, mint a ponyvát, a kaput, a rámpát. Amikor a kamion betolat a rakodástechnikai eszközök szenzoraival összehangoltan, az elvárásoknak megfelelően, akkor pedig már automatizált targoncák süröghetnek-foroghatnak benne, illetve körülötte. Ezeket kísérleti jelleggel már használják is némely logisztikai központokban.

A rakodástechnika automatizálásának folyamata is hosszas, mindig lesz mit fejleszteni, tökéletesíteni. Szinte biztos, hogy bizonyos ideig még nem válnak meg a teherautók a személyes jelenléttől még akkor sem, ha nem szükséges humán asszisztencia a közúti közlekedéshez. A gép is tévedhet (még), így egyelőre mindenképp hasznos, ha van humán kontroller a "csapatban".

A GATE Engineering a rakodástechnika, valamint a kaputechnika automatizálásában is keresi a fejlesztési, tesztelési lehetőségeket. Igyekszünk olyan innovatív megoldásokat keresni, melyek hozzásegítik főbb szakterületeinket a kényelmesebb, gyorsabb, hatékonyabb munkához. Ehhez természetesen nem kevés kísérlet kell, különböző érzékelőkkel ellátott tehergépjárművek, átalakított vagy újra tervezett, automatizált, rakodástechnika területén használatos eszközök.

Összegezve a fentiek alapján talán nem is baj, hogy rövid ideig még eltart a közúti teherszállítás és rakodástechnika automatizálása, addig van elég feladat, ami megoldásra, továbbá innovatív, automatizált eszközök, melyek kifejlesztésre várnak. Mi, a GATE Engineering-nél rendkívül kíváncsian kísérjük figyelemmel a vonatkozó innovatív folyamatokat, ezen felül igyekszünk minden erőnkkel beszállni a rakodástechnika automatizálásába.

Kövessen minket!
Kövessen minket!
  • Google+ Classic
  • Facebook Classic
Előző bejegyések
Kiemelt bejegyzések
Archívum
bottom of page