top of page

Hass, alkoss, alakíts!


Nemrégiben az Octogon, építészeti, belsőépítészeti magazin Hotel Clark különszámában szerepeltünk speciális nyílászáró megoldásunkkal. Megjelent cikkünket alább is olvashatják!

GATE Engineering - Octogon magazin

Az építészet alatt - tágabb értelemben - az épített környezet alakítását is értjük. Figyelmes vizsgálata révén könnyen belátható, hogy a mérnöki tudományon túl megjelenik benne az alkalmazott művészet is, mely – lényegét tekintve – hatással van a szemlélőre a környezetre, átível korokon, ideológiákon, egyszerre konzervál értékeket, vagy formát bont és irányt mutat.

Napjaink nyílászáróit vizsgálva megfigyelhető, hogy a technológiai fejlesztések nagyrészt a funkcionalitás irányába történtek: energiahatékonysági határértékek teljesítése a konvencionális megjelenés megváltoztatása nélkül.

Hogyan tud ez a formálni vágyó építészet a nyílászárók tekintetében innovációra sarkallni egy szakmájáért rajongó vállalkozást? Például úgy, ahogy ez a Hotel Clark Budapest esetében történt: a tulajdonos víziójával megkeresett csaknem egy 30 éve a kaputechnika világában felnövő és fejlődő céget, hogy az formába öntse egy korábban idehaza nem létező szerkezet koncepcióját, majd a szigorú normák betartása mellett és világszínvonalú minőségben valósítsa meg azt.

Magyarországon elsőként és egyetlenként valósította meg a GATE csoport a megálmodott koncepciót: a horizontálisan osztott, felnyíló, üvegezett alumínium portálszerkezetet, mely zárt állapotban függönyfal hatását kelti, nyitott állapotban előtetőt formáz és a grandiózus épület attraktív megjelenését még tovább emeli.

Köszönhetően speciális profilkialakításának a vékony alumínium káva termetes üvegtáblákat hordoz és mozgat a fejünk fölé: szilárdsági paraméterei az acéllal vetekszenek, tartósságban messze felülmúlják azt. Az automatizált mozgatásért felelős mechanika úgy lett megtervezve, hogy több tonna súly mozgatására is lehetőséget biztosítson, mindemellett kompakt módon, a szem elől elrejtve kerüljön elhelyezésre a tokszerkezetben. Az alumínium keret Németországból, a meghajtó motor Európa legnagyobb hajtóműtervező és -gyártó üzeméből származik, az időtálló tömítések Svácjból érkeztek. A mindezeket rendszerbe foglaló, tervező-szervező elv és technológiai diszciplína forrása: magyar szürkeállomány.

GATE Engineering - Hotel Clark - mozgó üvegportál

A kreatív, teremteni akaró építészet új utakra hív minket a tervezésben, a gyártásban és a kivitelezésben: saját határaink feszegetésével leszünk többek, járulunk hozzá merész álmok megvalósuláshoz. Mivel borítsuk legközelebb a szokatlan módon nyíló szerkezetet? Hogyan változtassa meg az épület megjelenését annak mozgatása? Mekkora felületet „nyissunk ki” az épületből, kisebb szegmenseket vagy komplett határoló falakat? Minden azon múlik, milyen messzire akarunk elmenni ezen az úton.

Ahogy egyik parázsló fa gyújtja a másikat, úgy az inspiráció további inspirációt szül és létrejön egy öngerjesztő folyamat, melynek táplálója az alkotni, teremteni vágyó konstruktivitás.

Kövessen minket!
Kövessen minket!
  • Google+ Classic
  • Facebook Classic
Előző bejegyések
Kiemelt bejegyzések
Archívum
bottom of page